2023. jún 05.

A taoista egészség-modell nyolc alapköve

írta: MartialArts4Health
A taoista egészség-modell nyolc alapköve

Segítség az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élethez

kovek.jpeg
Az alapkövek olyan elveket foglalnak magukban, amelyekre mindannyian rá tudunk hangolódni és inspirációként szolgálhatnak mindennapi életünkben. 

Miért taoizmus? Nem kell vallásként kezelned, és az egészségre, akár hosszú életre vonatkozóan szerintem betartható elvei vannak. És visszautalva egy előző írásomra, ha változni, változtatni akarsz, kell egy terv. Én ezt találtam számomra elfogadhatónak és kivitelezhető iránymutatásnak. És mert harcművészként, olyan megoldást kerestem, ami közel áll hozzám. A tiéd lehet akár más is, de a tervre, iránymutatásra szükséged lesz, amihez aztán tartod magad.

Szóval, ez a nyolc összetevő felfogható nyolc életterületünknek, és számot vetve ezekkel kiderülhet, mely összetevők azok, amiken még dolgoznunk kell ahhoz, hogy életünk a megfelelő mederbe terelődjön!

Az első alapkő, a filozófia (világnézet) Tao-ja, arra tanít minket, hogy tekintsünk a világra tisztelettel és elfogadással. A taoista filozófia azt hangsúlyozza, hogy minden dolognak és eseménynek van a saját természetes ritmusa és útja. Amikor elfogadjuk és összhangba kerülünk a világ működésével, megteremtjük a belső harmóniát és békét.

Az életünkben való irány megtartása érdekében elengedhetetlen egy alapvető életfilozófia megléte. Fontos, hogy rendelkezzünk egy meghatározott, gyakorlatias és jelentőségteljes elvekkel rendelkező irányvonallal. A különböző filozófiák, vallások és világnézetek mind megfelelő iránymutatást adhatnak az életünk számára. Bár eltérő útvonalakat kínálnak, azonos célt hirdetnek: az önmegvalósítást és a boldogságot. A lényeg az, hogy legyen valami, ami összehangolja és irányítja mindennapi életünket! (És ezek nem az anyagi célok!)

A második alapkő, az éltetés (revitalizáció) és az önvédelem Tao-ja, arra ösztönöz minket, hogy törődjünk testünkkel és lelkünkkel. Az egészségünk megőrzése és a testünk megerősítése érdekében tanuljuk meg a revitalizációs technikákat, amelyek segítenek fenntartani az energiát és az életkedvet.

Az életünkben betartott irányt és elveket életmódnak vagy gyakorlati életfilozófiának nevezhetjük. Ez az életmód meghatározza, hogy milyen intézkedéseket teszünk önmagunkért, hogy megőrizzük vagy helyreállítsuk az egészségünket, és hogyan valósítsuk meg önmagunkat az önállóság és az önvédelem területén. Emellett lehetővé teszi a szellemi fejlődésünk legmagasabb szintjének elérését, a tudatosság és a megvilágosodás elérését.

A taoista energia-gyakorlatok alapvető gyakorlatai négy csoportba oszthatók:

  • mozgás-gyakorlatok
  • meditációs gyakorlatok
  • légzőgyakorlatok
  • harcművészeti alkalmazások:
    • belső (lágy) harcművészetek
    • külső (kemény) harcművészetek

Ezek a módszerek, eljárások, technikák vagy gyakorlatok összefogják a természetes gyógyító erejének és öngyógyító képességének felébresztését, a test revitalizációját, a betegségek megelőzését és kezelését, az önvédelmet, valamint a test-lélek-szellem összekapcsolását és az ember szellemi-testi fejlődésének legmagasabb szintjének elérését célzó módszereket.

Nem meglepő módon több komplex életmód és életfilozófia létezik, amelyek hasonló célokat tűznek ki és hasonlóan hatékony módszereket alkalmaznak. Azonban kevés olyan van közöttük, amelynek hosszú és dokumentált múltja, valamint fennmaradt hagyományai vannak, ahogy az a kínai vagy indiai rendszerek esetében tapasztalható.

A harmadik alapkő, a kiegyensúlyozott táplálkozás Tao-ja, arra tanít bennünket, hogy figyeljünk arra, milyen ételeket fogyasztunk. A taoista táplálkozás elsősorban a természetes és friss élelmiszerekre koncentrál, amelyek támogatják testünk és elménk harmonikus működését. Törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre, amely magában foglalja a friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonákat és magas minőségű fehérjéket.

A táplálkozás taoista alapelveit szűkebb értelemben a következők jellemzik: az ételek és italok jin- és jang-energia szerinti csoportosítása, az öt íz (savanyú, keserű, édes, csípős és sós) alkalmazása, valamint a forróság és hidegség fokozatainak figyelembevétele. Emellett fontos a táplálkozás összekapcsolása az öt átalakulási fázissal (fa, tűz, föld, fém és víz).

Ezek az elvek felismerik és figyelembe veszik a természetes táplálkozás alapelveit, mint például a természetes ételek fogyasztása. Ez azt jelenti, hogy előnyben részesítik azokat az ételeket, amelyek nem mesterségesen előállítottak, és nem tartalmaznak emészthetetlen vagy mérgező anyagokat, amelyek nem szolgálnak táplálékként. Emellett figyelembe veszik az egyén saját testi igényeit, valamint az évszakokat és életkörülményeket.

Az elfelejtett táplálékok és gyógynövények Tao-ja, a negyedik alapkő, rávilágít arra, hogy felfedezzük a természet kincseit a táplálkozásban és az egészségmegőrzésben. A taoista hagyományokban számos elfelejtett táplálék és gyógynövény található, amelyek segítenek fenntartani az egészséget és támogatják a testi és lelki harmóniát. Ismerjük meg ezeket a természetes csodákat és használjuk ki jótékony hatásaikat.

Az évszázadok során sok táplálékot elhagytunk táplálkozásunkból a megjelenésük, ízük, illatuk, stb. alapján, és csak olyan növényeket termesztettünk, amelyek az érzékszerveinknek megfeleltek. Azonban az elfeledett növények "újra felfedezése" és visszatérése táplálkozásunkba sokszorosára növelheti az immunrendszerünk erejét és a testünk ellenálló képességét.

Ezen csoportba tartoznak a gyógynövények és gyógyfüvek is, amelyeket bár nem rendszeresen fogyasztunk, időnként mégis előveszünk megelőzés vagy gyógyító terápia céljából. A kínai gyógyászatban például a gyógynövények (például a ginzeng, gyömbér és angelika-gyökér) rendszeresen alkalmazott kezelési eljárások.

Az ötödik alapkő, a gyógyítás művészetének Tao-ja, arra ösztönöz minket, hogy fejlesszük ki a belső gyógyító erőnket és segítsünk másoknak is az egészségük megőrzésében. A taoista gyógyítás hangsúlyozza a test, az elme és a lélek összhangját, és segít megtalálni az egyéni gyógyító módszereket és praktikákat.

Célja a gyógyítandó személy öngyógyító folyamatainak beindítása. Az eltérés annyi, hogy ebben az esetben ezek az eszközök és módszerek mások gyógyítását szolgálják.

Az eszközei a Hagyományos Kínai Orvoslásban megtalálhatók, amelyek diagnosztikai és terápiás eljárásokat foglalnak magukba. Ide tartoznak például a pulzusdiagnosztika, az akupunktúra/akupresszúra, a moxa-terápia, a kínai masszázs (tui na), a meridián-szervóra terápia, valamint az öt átváltozási fázis és a nyolc trigramma terápiás alkalmazása. Emellett a kiropraxis (izület-kimozgatási technikák) és az éltetés TAO-jában használt energia-gyakorlatok (mozgás- és mozgatás-terápiák, légzőgyakorlatok, meditációs gyakorlatok [csikung gyakorlatok]) is részei ennek az egészéget tekintve. Az ezekkel elérhető cél az önvédelmi, öngyógyító és védekező folyamatok (jin és jang aktivizálása) beindítása.

Természetesen minden olyan gyógyító rendszer, amely holisztikus megközelítést alkalmaz és az ember egészét (szellem, lélek, test) célozza, ideértve az ajurvédikus orvoslást, a tibeti gyógyászatot és más hasonló rendszereket, ugyanolyan hatékony lehet, mint a felsorolt kínai rendszerek.

A hatodik alapkő, a szexuális bölcsesség Tao-ja (harmonikus partnerkapcsolat), azt tanítja, hogy a szexualitás és az életenergia tudatos és egészséges kezelése fontos az egészségünk és a spirituális fejlődésünk szempontjából. A taoista bölcsesség hangsúlyozza a szexuális energia tiszteletben tartását és az egyensúly megtalálását ezen a területen.

A taoizmus volt az első filozófia, amely felismerte és értékelte a szexualitás és a szexuális energiák jelentőségét az egyéni és párkapcsolatokban. A taoista szexuális bölcsesség útmutatást nyújt arra, hogyan őrizhetjük meg és alakíthatjuk át a szexuális energiákat kreatív erővé. A taoista szexológia tanítja, hogy hogyan élvezhetjük a szexuális életet anélkül, hogy kimerültséghez vezetne, és hogyan használhatjuk ezeket az energiákat az egyén és a párkapcsolat gyógyulására.

Az indiai eredetű tantra szexuális gyakorlatai szintén olyan módszerek, amelyek szélesebb értelemben hasonló célokat szolgálnak, és kiemelt szerepet tulajdonítanak a szexualitásnak és a párkapcsolatnak.

A hetedik alapkő, az önismeret Tao-ja, arra ösztönöz bennünket, hogy mélyebb szinten megismerjük önmagunkat és a belső világunkat. A taoista önismeret segít nekünk felismerni a saját erősségeinket és gyengeségeinket, és támogat minket abban, hogy a legjobb verziójává váljunk önmagunknak.

Az önmegismerés kínai eszköztárában megtalálhatók olyan módszerek, mint a kínai számmisztika (numerológia), a kínai asztrológia (sarkcsillag asztrológia) és az irányok rendszere. Emellett ide tartozik a kínai arcdiagnosztika, amely segít felfedezni az egyéni képességeket és jellemzőket, valamint az ujjlenyomatok rendszere, amely betekintést nyújt az öröklött tulajdonságokba.

Az önmegismerés szélesebb értelmezésében figyelembe vehetjük a nyugati asztrológiát, valamint különböző karakterológiai rendszereket, mint például az enneagrammot, és diagnosztikai rendszereket, mint a kéz-, talp- és íriszdiagnosztikát. Ezek az eszközök hozzájárulnak saját magunk jobb megismeréséhez és önmegértésünkhöz.

Végül, a nyolcadik alapkő, a sorsformálás és a siker Tao-ja, arra tanít minket, hogy a saját sorsunk kovácsai legyünk és tudatosan alakítsuk az életünket. A taoista tanítások rávilágítanak arra, hogy a pozitív gondolkodás, a célok kitűzése és a kitartás elengedhetetlenek ahhoz, hogy elérhessük a vágyainkat és sikeresek legyünk az életben.

i-ching.jpegA Ji King (A Változások Könyve) a kínai hagyomány egyik legrégebbi és legelterjedtebb jóskönyve. Hatvannégy hexagrammja által (hat vonalból álló jelek) betekintést nyerhetünk az életünk és sorsunk minden jelenségébe és kérdésébe. Ez a bölcs könyv feltárja a jelenlegi helyzetünket, az uralkodó energetikai mintázatot felismerve, és megmutatja a változás irányát és az új helyzet, energia-mintázat következményeit. Útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy egy tudatosan alakított, kedvezőbb vagy sikeres állapotot érjünk el, ahelyett, hogy kedvezőtlen kimenetelű változás következne be.

A nyugati és más asztrológiai elemzések, valamint a kártyák, jóspálcák, kövek, jelek és más jóslási módszerek (például Tarot elemzés, rúnák) szintén beletartoznak ebbe a kategóriába.

Mint láthatod, ha visszanézel, mindegyik alapkőnél próbáltam más alternatívákat is bemutatni. Lényeg az elv, a nyolc pillér, amit ha nagyon egyszerűen fogalmaznánk meg így hangozhatna:

- Legyen egy gyakorlati útmutatásokkal részletezett terved
- Figyelj oda önmagadra, egészségedre, ennek egyik fontos eleme a megfelelő mozgás
- Figyelj a táplálkozásodra, inkább természetes alapanyagokra fókuszálj
- Hozz vissza a táplálkozásodba elfeledett, megfelelő ételeket
- Tanuld meg, hogy tudsz másoknak a saját maguk odafigyelésében, egészségében segíteni
- Szexualitásodat tartsd megfelelően kordában, úgy használd, hogy egészségedet, párkapcsolatodat szolgálja
- Ismerd önmagad, tegyél meg mindent, hogy teljes mértékben kiismerd önmagad, a működésed
- Sorsodat te alakítsd, ehhez ismerd meg jelenlegi energetikai állapotodat és ismerd meg, hogyan kerüld el a kedvezőtlen események bekövetkeztét.

Mindezekhez az eszközöket megtalálod az utadon, legalábbis ha változni, változtatni akarsz, akkor KERESS!

A taoista egészség-modell nyolc alapköve inspirációként és iránymutatásként szolgálhat mindannyiunk számára. Ezek az alapelvek segítenek nekünk megtalálni a testi, szellemi és lelki egyensúlyt, és segítségükkel egy teljesebb és boldogabb életet élhetünk. Engedjük meg, hogy ezek a taoista bölcsességek inspiráljanak minket az egészségünk és az életünk átalakításában. Legyünk nyitottak a változásra és törekedjünk arra, hogy a legjobb verziójává váljunk önmagunknak.

Szólj hozzá

egészség változás életmód életvezetés öngyógyítás testmozgás életmód váltás belső fejlődés